sobota, 19 grudnia 2009

Stołujemy się Wigilijnie (1 i 2)

Jako kobiety craftujące potrafimy znaleźć inspiracje w każdej chwili dnia. Strach pomyśleć ile dobrych wibracji potrafimy wydobyć z Bożego Narodzenia!
Przez najbliższe dni - aż do Wigilii - będziecie mogli obserwować, jak wpłynęły na nas myśli o świątecznym stole :) Głębia Wigilijnego kompotu, korzenny aromat pierników, skrzące się łuski i misternie lepione pierogi... Zapraszamy w smakowite rejony spod znaku pierwszej gwiazdki!

*
Zacznijmy od świątecznego kompotu z suszu :)

Mieszankę suszków zalewamy wodą (tak, żeby lustro wody znajdowało się parę cm nad owocami) i tak zostawiamy. Po paru godzinach (w tej samej wodzie) gotujemy 20-30minut, w razie potrzeby słodzimy (cukrem lub miodem), przyprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami lub gałką muszkatołową... co kto lubi :)

"zanurz się, utoń":

*
Bardzo lubię mak. Kluski z ciasta pierogowego z makiem i miodem (nazywane u nas w domu kogutkami)... Na to czeka się cały rok.
Ale to właśnie makowiec przyszedł mi na myśl podczas tworzenia wzoru na okładce mojego notesu na przyszły rok. W rzeczywistości odcień niebieskości w tle jest prawie identyczny z tym przebiegającym po grafitowych szarościach ziarenek maku :) Patrząc na te wszystkie kropki skojarzenie wydaje się oczywiste :)

Makowiec:
Na słodki koniec przepis na makową strucle zapożyczony z bloga "Moje wypieki" :)

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą później potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Ponadto:

  • lukier
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej

Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże

rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić według uznania (np. na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

*
Już niebawem kontynuacja Wigilijnego Stołowania ;) Zapraszamy!

1 komentarz:

Fryne pisze...

kluchy GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!