Przez najbliższe dni - aż do Wigilii - będziecie mogli obserwować, jak wpłynęły na nas myśli o świątecznym stole :) Głębia Wigilijnego kompotu, korzenny aromat pierników, skrzące się łuski i misternie lepione pierogi... Zapraszamy w smakowite rejony spod znaku pierwszej gwiazdki!
*
Zacznijmy od świątecznego kompotu z suszu :)
Mieszankę suszków zalewamy wodą (tak, żeby lustro wody znajdowało się parę cm nad owocami) i tak zostawiamy. Po paru godzinach (w tej samej wodzie) gotujemy 20-30minut, w razie potrzeby słodzimy (cukrem lub miodem), przyprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami lub gałką muszkatołową... co kto lubi :)
*
Bardzo lubię mak. Kluski z ciasta pierogowego z makiem i miodem (nazywane u nas w domu kogutkami)... Na to czeka się cały rok.
Ale to właśnie makowiec przyszedł mi na myśl podczas tworzenia wzoru na okładce mojego notesu na przyszły rok. W rzeczywistości odcień niebieskości w tle jest prawie identyczny z tym przebiegającym po grafitowych szarościach ziarenek maku :) Patrząc na te wszystkie kropki skojarzenie wydaje się oczywiste :)
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (zazwyczaj około pół szklanki)
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą później potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (np. na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Już niebawem kontynuacja Wigilijnego Stołowania ;) Zapraszamy!
1 komentarz:
kluchy GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!
Prześlij komentarz